sannatassa

Alla inlägg den 11 maj 2012

Av Susanna - 11 maj 2012 12:52

Det ständigt diskuterade ämnet!


Jordbruksverket har tydliga regler för hur djur av alla olika slag ska hållas och skötas. Det är väl hur bra som helst att det finns en myndighet som har detta ansvar!? Tycker i alla fall jag. Sen, är det upp till djurägaren att se till att man håller sig uppdaterad och sköter om sina djur. Djur ska inte behöva lida, vilket djurslag det än gäller och hur mycket/lite man än tycker om dem. Jag gillar inte minkar,tycker dom är som långa råttor och allmänt obehagliga MEN, för det betyder det absolut inte att jag inte tycker att dem ska ha ett värdigt liv. Dem ska inte födas upp, och förvaras, i burar dem knappt ryms i med grannan direkt inpå. Absolut inte okej! 


Att ha hund, är väl bland det mest underbara här i livet i mitt tycke. Med alla de raser som finns, så finns det garanterat en passande ras för varje människa, stora, små, lugna, aktiva, mycket päls, lite päls, arbetsglad, soffpotatis. Det finns hur många valmöjligheter som helst.

Men det spelar ju ingen roll vilken ras man väljer i hundhållningens syn. Alla behöver få komma ut och röra sig, få mat och vatten, få social kontakt och sina rasspecifika behov tillfredställda. 


Valpen får inte lämna mamman förän tidigast 8 veckors ålder. Det är ju först efter vecka 5 som hunds hjärna är så pass utvecklad att den kan skapa sig minnesbilder. Och efter vecka 7 börjar valpen inse att det finns en värld att utforska och man kan börja samarbeta med den. Alltså är det ganska rimligt att det är tidigast vid 8 veckors ålder som valpen ska lämna mamma och uppfödare.

 Väl hos nya familjen forstätter reglerna att gälla. 

En hund som är mindre än 4 månader får inte lämnas ensam mer än korta stunder. Är det egentligen så konstigt? Ett nytt litet liv som fortfarande utvecklas i en rasande fart. Hunden är ett flockdjur och tycker inte om att vara ensam. Första månaderna bör man ägna åt att lära känna varandra, skapa en relation, förtroende och ett sammarbete. Tråkigt nog har folk ofta väldigt bråttom! "min valp är 12 veckor och vi vill börja agiltity" "kan jag cykla med valpen?" Oj, jisses. Kan man inte låta valpen få bli hund och växa klart innan man ska börja med sådant? Man gnäller på mammor som sminkar sina barn, jag kan nog tycka att det är lite samma syndrom när man ska cykla med sin valp.. Man har så många år framför sig, varför ska man ha så bråttom!?


Den vuxna hunden kräver motion i en mycket högre grad än valpen. Och motion är enligt mig inte en kisstur i koppel på 15min.. Motion är då hunden får röra på sig i alla gångarter och använda sina sinnen. Få galoppera en bit, kanske parera fram mellan stock och sten i ett skogsparti och få stanna upp och sätta näsan över en intressant doftfläck. En kombination av rörelse och huvud. Det finns väl inget som är så skönt som att se sin hund ligga raklång och helnöjd i soffan efter spåret vi gick tidigare under dagen, eller lydnadspasset vi nyss kom in från.

(För att inte tala om den glädje som finns inför en aktivitet som ligger dem varmt om hjärtat. Nog kan det vara jobbigt för mitt egna huvud när sjungandet där bak börjar då bilen rullar in på brukshundklubbens parkering, eller när man svänger upp på vägen som leder mot skogen och sjön. Men den där sången, det är ren lycka och glädje och jag ska snarare se det positivt, att hon tycker lika mycket om det som jag gör, än negativt att det ett par minuter blir sångstund med en inte allt för vacker ton.)


Sen har vi den där biten som SVIDER i ögonen på folk. Även hundägare behöver jobba och tjäna pengar. Endel har jobb som sköts hemifrån, andra har inte det. Och det är väl där det ofta blir tjaffs och diskussioner. Vanvårdar man sin hund för att den är ensam hemma då husse/matte jobbar??

FÖRR hade jordbruksverket en text om att hunden inte ska vara ensam mer än 4 timmar/dag.

IDAG finns den texten inte kvar utan det som gäller idag är att hunden ska rastas åtminstone var 6e timma. 


Jag tycker absolut inte att en hund ska ligga ensam hemma hela "heltidsdagar". 9-10 timmar ÄR i min mening för lång tid för hunden att ligga ensam hemma utan att få komma ut. Jaha, och hur löser man då det? Man vill ha hund, men man måste ju jobba för att kunna ha den!? Jaa, DET är inte hundens problem.. Hunden har inte valt att bo hos mig, JAG har valt att köpa en hund och då är det också jag som får lösa dessa problem. För nog finns det alternativ. Endel jobb tillåter att husdjuren får följa med, det finns idag ganska många hunddagis, dagmatte/husse, eller ett samspel mellan husse och matte. Jag har tur som har så otroligt bra arbetstider. Jag börjar tidigt = kommer hem tidigt. Husse börjar sent = kommer hem sent. Summan av det hela är att timmarna där emellan inte blir för många och när husse jobbar i närheten får man också lunchsällskap.


Hundgård är ju ett alternativ. Där får hunden vistas med det krav att den ska rastas utanför hundgården minst en gång per dag. Sen vet jag personligen inte om det är så mycket roligare för hunden att sitta i en hundgård men så säger regelverket.


Och så läser man lite nu och då om folk som ska anmäla sina grannar för att hunden lider och STÖR grannarna med sitt konstanta skällande. Anmäla, anmäla, anmäla.. Kan man inte bara vara så rakryggad att gå över till grannan och prata med dem?  Skriv en lapp då om det är så jobbigt att säga sitt men att anmäla.. Om läget är det att man pratat med ägaren och inget händer. FINE, då tycker jag absolut man kan kontakta sin kommun/hyresvärd eller liknande för att få hjälp. 

Vad jag vet, så finns det ingen text om skällande hundar. Det enda jag vet är att dom inte får stå ute i hudgård/på tomten och konstant skälla. Några skall då och då, får man som granne tåla. Precis som barn som leker, bilar som kör förbi och liknande. Men ett konstant oljud från en hundgård eller tomt är inte ok. Då får hundägaren hålla sin hund inomhus. Det är heller inte ok att ha en hund som skäller mycket om nätterna, då folk vill kunna sova. 

Bor man i hus och håller hunden inomhus stör den sällan lika mycket som i lägenhet. Och när jag forskat lite i ämnet få finns risk för lägenhetshundägare att bli vräkta. Husägare, har mer "rätt" att ha en skällande hund. Jag citerar ett domstolsbeslut "..bor man i ett villakvarter får man tåla endel hundskall".


Hundhållning är ett stort och intressant ämne!

Ovido - Quiz & Flashcards