sannatassa

Alla inlägg den 15 mars 2010

Av Susanna - 15 mars 2010 15:32

Något som folk inte förstår är det här med belöningar till sin hund. Belöning är a och o när man tränar hund. En hund är inte dum, varför anstänga sig om man inte får något för det?? Många säger att dess hund inte tycker om att träna eller lära sig saker. Jag köper inte riktigt det. Okej, det finns hundar som är mer katter än hundar, ex bullterriern.. Det är en lite speciella ras. Jag tror dock att de flästa hundar går att motivera till träning, det gäller bara att komma på rätt sätt. Endel hundar gör allt för att få jaga sin tennisboll, andra för att få kampa, endel gillar köttbullar och andra nöjer sig med leversnittar. Godis är inte bara godis.. det är RÄTT godis som gäller.. inte vilket som helst. En leksak är inte bara en leksak. Det måste vara rätt leksak. Kanske med pip, utan pip, av tyg, läder eller en repstump.  Många tror att "jaa men vadå hon får en leversnitt när hon vart duktig men hon tycker inte att det är roligt att träna i alla fall.." Näe.. vad tjänar hunden på det då? Om den inte ens tycker om leversnitt? Herregud, skulle du gå till arbetet om du viste att du inte skulle få lön för det? Eller få lönen betalad i palsternacka?? Inte 17 går du dit om du inte får något bra för det?!


Jag tänker ta ett ex. En av kursdeltagarna, på kursen som jag är hjälpinstruktör för, har en hund vars ras är en arbetande och krävande hundtyp. Torra tråkiga godisar bara funkar inte.. hunden tycker ju att det är bra mycke roligare att gå runt och nosa och glo på andra hundar än gå med husse/matte. Igår, ÄNTLIGEN! Hade ägarn med sig en boll! OOOJJ vad det var skoj med bollen! Herregud hunden gick fot och höll kontakt i flera meter och han skulle förmodligen bygga ett kärnkraftverk bara han får bollen efter! Där ser man! Ägarn, stod mest med hakan i backen efter att ha insett att det inte är ett stort skrälle denne hade i koppeländen utan faktiskt en duktig ung kille som faktiskt KAN.. bara man motiverar till rätt sätt.


En annan dålig sak som många gör gällande hund. Är det här med lösa hundar.. En hund som man försöker få kontakt med utan rätt motivering kommer att göra det den finner roligare! Så, en annan hund som leker kan i många fall bli bra mycket roligare än husse/matte. Och vad händer då när man har hunden lös och inte har rätt motivation?? Hunden springer så klart bort till den andra hunden för det är roligare. Sen ropar husse/matte flera gånger utan resultat. Åter igen kommer vi in på belöningen.. hunden har nu fått sin belöning.. det är ROLIGARE att leka med andra hundar än gå och tugga på en torr tråkig leversnitt breve någon som bara muttlar några komandon och tjatar nej nej nej hela tiden.


Vad har vi då lärt oss av detta? Vi måste bli roligare och mer generösa hundägare!! Så klart ska man kunna kräva saker av sin hund, men hunden måste TJÄNA på det.. en hund är inte så dum som man tror! Jag kör varierad belöning för Tassa.. Ena gången får hon kampa, andra gången en köttbulle, tredje gången får hon jaga leksaken, fjärde gången en korvbit och femtegången så blir jag själv en enda stor leksak som man får bita och hoppa på. Vissa gånger så är det bara klicker som gäller. Jo, jag tror på varierad belöning.. Hunden vet inte vad som kommer men när det kommer, då blir det något BRA!


Ja, det var det. Ny vecka är startad. Nu är vi mååånga på jobbet.. lite tråkigt för det blir väldigt få timmar. Hoppas inte att det tänker fortsätta såhär.. då blir jag nog tyvär tvungen att hitta ett annat jobbb. Jag har inte riktigt råd att jobba så få timmar om dagen som det kommer bli om det fortsätter såhär.

Bilen är tvättad och redo för en ny vecka runtfarande på de nersaltade vägarna.

Våra tak här i området har idag blivit skottade så vi slipper få överraskningar i huvudet när vi går för nära. Gissa vem som med lite nyfiken-rädsla stod i fönstret och funderade på vad som var på taket ovanför oss och HUR det kunde komma stora vita klumpar från ingenstans!? Ser lagom skoj ut när en stor schäfer står i fönstret och glor.

Skruttan försöker lära sig något nytt. Har köpt en typisk sommarleksak som ska få hjärnan att jobba lite. Ett sådant kors ni vet med pinnar som står upp så ska man kasta ringar på för att få olika poäng. Ja, nu lär hon inte lära sig att kasta ringarna men hon börjar fatta att ringarna nog ska på någon av de där konstiga piggarna som står upp.. Funkar det inte.. så kan man tugga lite på piggarna.. förhoppningsvis så kommer det ett klick då med..!


Hmm.. ringen ligger där... vad var det nuuu....


Om man shtar denna shåhäär i muschnen.. undja om.. hmm ..


JACKPOTT!!!!!

     


Ovido - Quiz & Flashcards